Praktische info

Praktische info

Afstanden

Tijdens de Utrecht Marathon powered by Utrecht Science Park kun je deelnemen aan een van de volgende afstanden:

 • Utrecht Marathon
 • Utrecht Science Park Halve Marathon 
 • 1/4 Utrecht Marathon
 • Business Runs
 • Student Run
 • Hospital Run
 • KWF Mini Marathon
Afstand wijzigen

Bij wijziging van de afstand waarvoor ingeschreven is, vindt geen restitutie van inschrijfgeld, of deel daarvan, plaats. Wijzigen naar een hogere afstand kan met als voorwaarde dat het verschil in prijs tussen beide afstanden wordt voldaan.

Stappenplan voor wijzigen afstand

 1. Log in op je Mylaps account via het online inschrijfformulier. De link en het wachtwoord hiervoor heb je ontvangen in je bevestigingsmail.
 2. Als je bent ingelogd klik je op “race wijzigen”:
 3. Kies jouw nieuwe afstand en klik op "doorgaan".
 4. Bij wijziging naar een lagere afstand dan waarvoor ingeschreven is, vindt geen restitutie van inschrijfgeld plaats. Bij wijziging naar een hogere afstand dan waarvoor ingeschreven is, dient u het verschuldigde bedrag af te rekenen door op "afrekenen" te klikken.
Algemene voorwaarden

Bekijk hier de algemene voorwaarden voor individuele deelnemers.

Bekijk hier de algemene voorwaarden voor de Business runs. 

Annuleren

Indien een deelnemer bij het onderdeel ‘Halve Marathon of Hele Marathon’, gekozen heeft voor een annuleringsregeling, kan hij of zij tot en met 7 april 2019 voor het evenement kosteloos zijn reeds betaalde inschrijfgeld en eventueel bestelde extra’s terug vragen. De eventuele betalingen gedaan voor het goede doel, Energy Lab en de annuleringsregeling (zijnde € 5,-) worden niet gerestitueerd. Indien een Deelnemer aan het onderdeel ’1/4 Utrecht Marathon’ of ‘Mini Marathon’ is verhinderd aan het evenement deel te nemen, wordt het betaalde inschrijfgeld niet gerestitueerd. Ook bij wijziging van de afstand waarvoor ingeschreven is, vindt geen restitutie van inschrijfgeld, of deel daar van, plaats. Wijziging naar een hogere afstand kan mits betaling van het verschil met de prijs van de hogere afstand.

Wil je je inschrijving annuleren? Dat kan tot en met 7 april 2019 door het contactformulier in te vullen.

Business Runs

Tijdens de Utrecht Marathon powered by Utrecht Science Park kun je met je collega's een sportieve topprestatie neerzetten door deelname aan de Business Runs. Deelname aan de Business Runs zorgt niet alleen voor een goede onderlinge sfeer maar ook voor gezonde en actieve werknemers die bruisen van de energie.

Praktische info

Categorieën

De Organisator deelt de Deelnemer in een wedstrijdcategorie in op basis van geslacht en leeftijd op de dag van het Evenement. De navolgende categorieën worden onderscheiden.

CODE MANNEN LEEFTIJD
MSR 20 - 34
M35 35 - 39
M40 40 - 44
M45 45 - 49
M50 50 - 54
M55 55 - 59
M60 60 - 64
M65 65 - 69
M70 70 en ouder
CODE VROUWEN LEEFTIJD
VSR 20 - 34
V35 35 - 39
V40 40 - 44
V45 45 - 49
V50 50 - 54
V55 55 - 59
V60 60 - 64
V65 65 en ouder

Masters kunnen kenbaar maken dat zij in de categorie senioren willen deelnemen. Deelname is slechts mogelijk in een categorie (of senior, of master).

Coachnummer

Enkel bij deelnemers aan de KWF Mini Marathon is het mogelijk om een extra coach nummer te bestellen. Deze is te bestellen via het online inschrijfformulier.

Datum

De 38e Utrecht Marathon powered by Utrecht Science Park wordt georganiseerd op zondag 12 mei 2019.

Deadline inschrijving

De inschrijving sluit zodra de limiet bereikt is. 

Digitaal magazine

Met het digitale magazine blikken we terug op het evenement. Hierin vind je veel foto's, de officiële aftermovie en mooie verhalen.

Energy Lab

Nu je inschrijving rond is ga je de volgende stap zetten in jouw voorbereiding naar de Utrecht Marathon. Wij kunnen jou hiermee helpen samen met de expertise van Energylab professionals en het geven van trainingscursussen. Hieronder lees je daar meer over.

Energy Lab

Meer uit jezelf halen, dat is wat wij nastreven. Heb je weleens nagedacht over hoe jij jezelf kunt verbeteren met behulp van conditietesten, complete bodyscans of steunzoolanalyses? Energy Lab biedt deze professionele dienstverleningen aan voor zowel de recreatieve sporter als de topsporter.

Onze dienstverleningen in het lab zijn erop gericht om jou op een verantwoorde en wetenschappelijk onderbouwde manier te helpen in het realiseren van je sportieve ambities. Dit doen we via een uitgebreid aanbod aan o.a. conditietesten, steunzoolanalyses, bodyscans en voedingsadvies. 

MyEnergyLab is een ideaal online trainingsplatform om verantwoord jouw sportieve doel te bereiken. Je kunt het schema aanschaffen bij jouw inschrijving voor de Utrecht Marathon. Wij bieden een speciale actie aan: € 5,00 voor een trainingsschema van 8 tot 24 weken. De normale prijs is € 1,- per week. Nadat jouw inschrijving is ontvangen, krijg je binnen enkele dagen een e-mail van MyEnergyLab met je persoonlijke vouchercode.

Wij helpen graag om Business Teams topfit en blessurevrij aan de start te krijgen. Energy@Work staat voor het uitwerken en implementeren van duurzame beweeg- en gezondheidscampagnes op maat voor bedrijven. Betrokken, fitte en mentaal sterke werknemers vormen immers het belangrijkste kapitaal van elk bedrijf. 

Finish

De finish van alle onderdelen is op het Utrecht Science Park.

Finishcertificaat

Alle deelnemers kunnen na afloop via de persoonlijke uitslagenpagina gratis een certificaat downloaden. 

Goede doel

Loopevenementen vinden doorgaans mede plaats ter ondersteuning van goede doelen. Ook de Utrecht Marathon powered by Utrecht Science Park vervult daarbij al vele jaren een belangrijke rol. In 2019 is KWF als goede doel aan de Utrecht Marathon powered by Utrecht Science Park gekoppeld. Lees hier meer over het goede doel.

Graveren medaille

Laat je medaille direct graveren na je finish! In het inschrijfformulier kun je hiervoor "medaille graveren" aanvinken. Als je het bij jouw inschrijving aangeeft, bedragen de kosten hiervoor € 6,50.

Als je dit niet bij je inschrijving vooraf hebt aangegeven, kun je je medaille na afloop laten graveren, maar de kosten bedragen dan € 8,00.

Handleiding voor inschrijven Business Teams

Heb je hulp nodig bij het aanmaken of bij het inschrijven van een bestaande team? Lees dan deze praktische handleidingen door:

- Het stappenplan voor het aanmelden, invoeren en wijzigen van een team
- Het stappenplan voor het deelnemen aan een bestaande team

Handleiding voor inschrijven student/hospital teams

Heb je hulp nodig bij het aanmaken of bij het inschrijven van een bestaande groep? Lees dan deze praktische handleiding door:

- Het stappenplan voor het aanmelden, invoeren en wijzigen van een groep

Inschrijven

De inschrijving voor de 38e editie van de Utrecht Marathon powered by Utrecht Science Park is geopend. Schrijf je hier in.

Inschrijving wijzigen

Bekijk voor meer informatie over het wijzigen van jouw inschrijving de algemene voorwaarden. Wil je jouw inschrijving wijzigen? Log in met jouw account via my portal in het online inschrijfformulier.

Wil je jouw afstand wijzigen? Klik hier voor meer informatie.

Wil je je startnummer overdragen? Klik hier voor meer informatie.

Kleding en tassen

We adviseren je in loopkleding aan de start te komen. Het is niet toegestaan om tassen/rugzakken mee te nemen in de startvakken (m.u.v. camelbags en drinkrugzakken) of onbeheerd achter te laten rondom het evenemententerrein of parcours. Alles wat onbeheerd wordt achtergelaten wordt verwijderd en weggegooid in verband met de veiligheid rondom de Utrecht Marathon.

Kleedgelegenheid

Op zondag 12 mei vanaf 8.00 uur zullen alle kleedfaciliteiten, medische voorzieningen en de kledinginname worden ondergebracht op het Utrecht Science Park.

Leeftijden

De minimale deelname leeftijden zijn:

 • Utrecht Marathon: 20 jaar
 • Halve Utrecht Marathon: 18 jaar
 • 1/4 Utrecht Marathon 14 jaar
 • KWF Mini Marathon: 4 jaar
 • Student Run: 16 jaar (Maximaal 30 jaar) 
 • Hospital Run: 16 jaar
 • Business Halve Marathon: 18 jaar
 • Business 1/4 Marathon: 14 jaar
Marathon-Photos

Marathon-Photos.com is de officiële fotograaf voor de Utrecht Marathon powered by Utrecht Science Park. Alle deelnemers worden gefotografeerd op meerdere plekken langs het parcours en natuurlijk op de finish. Ook worden er persoonlijke filmpjes gemaakt. Dus zorg dat je startnummer goed zichtbaar is en lach naar de camera.

Medaille

Alle deelnemers zullen na het passeren van de finish een unieke Utrecht Marathon-medaille ontvangen. Bovendien kun je je medaille laten graveren met je naam en eindtijd.

Medisch advies

Adviezen in de voorbereiding en vóór de loop
1. Als je problemen hebt met jouw gezondheid, die een verhoogd risico geven op hart / vaatziekten, zoals overgewicht, hoge bloeddruk, te hoog cholesterol, suikerziekte, al eerder opgetreden hart / vaatziekten, danwel veel voorkomen hiervan in de familie, of indien je vaak blessures hebt, adviseren wij je een sportkeuring op een Sport Medisch Adviesbureau (S.M.A) of sportpoli. Op de website www.sportzorg.nl kun je meer informatie vinden over keuringen, manieren van testen en evt. ook een vragenlijst invullen, m.n ook een cardio/vasculaire vragenlijst. Na invulling daarvan kun je bepalen of het voor jou zinvol is om je op hart / vaatgebied medisch te laten keuren.

2. Kleding en weer:

 • Boven 15 graden en zeker 20 graden moet je je kleden in lichte ventilerende kleding, anders kan het lichaam de warmte niet kwijt en dreigt warmtestuwing. (geen katoen; dat houdt het vocht vast)

 • Bij koud weer (5 graden en voor langzame lopers 10 graden) is een thermo-shirt op de huid de beste keuze. Draag erover heen een dunne, ventilerende laag (geen nylon). Een muts is aan te raden bij een lage gevoelstemperatuur en wind.

 • Strik je veters grondig (dubbele knoop), zorg ervoor dat ze niet los gaan tijdens de wedstrijd.

Opm.: Hoe langzamer je tempo des te meer kleding je nodig hebt (behalve bij ca. 20 graden). Bij wandelen treedt een flinke afkoeling op. De gevoelstemperatuur is met name afhankelijk van wind en vochtigheid. Bijvoorbeeld: Wanneer de temperatuur +10°C is met een matige wind (windkracht 5) dan voelt het aan als +4°C. Is het echter 5°C met een matige wind dan voelt het aan als - 4°C. 

3. Maak een loopschema
Dit is uiteraard afhankelijk van het evenement waaraan je deelneemt.

4. Loop uitsluitend op goed ingelopen ( nooit nieuwe!) schoenen en sokken en let op het wegdek bij iedere training en de wedstrijd. Wissel het links en rechts lopen op de weg af wanneer mogelijk. 

5. Heb je een koortsende ziekte (>39o) in de week vóór het evenement, loop dan niet mee!

Adviezen direct voor en tijdens de loop
1. De hoeveelheid die je drinkt, is afhankelijk van het weer en van transpiratie (dit is zeer individueel). Drink tot 45 minuten voor de start extra. Stop dan met drinken en bezoek nog een toilet. Neem een flesje mee in het startvak (ca. 300 ml.) en drink dat 5-10 min. voor de start leeg. Zo voorkom je dat je onderweg moet plassen. Dorstgevoel is nooit een goede graadmeter. Als je niet gewend bent te drinken, drink dan alleen water: 100-200 ml. elke 15 minuten. Dranken met koolhydraat (5-8%) zijn ook geschikt, zorg dat je per uur ongeveer 70 gram koolhydraten inneemt gedurende de gehele race. Flesjes met afgemeten sportdrank (die je aan een riem meedraagt) kunnen je daarbij helpen. Bij koel weer of wanneer je geen snelle loper bent, neem dan liever energiedranken dan vast voedsel of fruit. Dit laatste blijft te lang in de maag. Hulpregel: het gewichtsverschil tussen voor en na de loop van meer dan 1 kg staat gelijk aan de hoeveelheid drank die je te weinig hebt gedronken. Probeer dit uit bij trainingen!

2. Luister naar je lichaam! Voel je je zich niet lekker, stop dan. Eerste symptomen van uitdroging zijn: kippevel op borst en bovenarmen, rillingen, druk in het hoofd, duizeligheid, later spierkramp, braken en droge huid. Deze verschijnselen kunnen snel overgaan in desoriëntatie en verwarring. Heb je wel eens problemen gehad met uitdroging en/of hoge temperatuur dan heb je meer kans het wederom te krijgen (zeker bij warm weer). Loop dan niet; uitvallen is geen schande!

3. Heb je kuitkramp, loop dan langzaam of wandel, eventueel licht rekken; niet stoppen maar wel extra drinken! Pas op voor uitdroging.

4. Start rustig. Controleer je tempo, elke seconde op de kilometer te hard in het begin van de race, kan aan het einde minutenverlies per kilometer betekenen. Loop je eigen tempo; vermijd tempoverhogingen en sprinten in de laatste kilometers.

5. Stop bij pijn op de borst, abnormale kortademigheid en duizeligheid.

6. Let goed op het wegdek en andere situaties om je heen.

7. Breng vaseline aan op tepels, dijen en andere schuurplekken.

8. Medische informatie over ziekten (bijv. suikerziekte,medicijnen) dien je bij je te dragen, bij voorkeur ook vermeld op de achterzijde van het startnummer. Schrijf daar tevens een telefoonnummer op van een contactpersoon, die tijdens de race bereikbaar is. Vermeld je naam, adres en telefoonnummer eveneens op de achterzijde van het startnummer.

Adviezen na de loop

1. Drink veel en loop goed uit. Neem eerst te drinken en gebruik daarna een lichte maaltijd (brood, banaan e.d.).

2. Ook de dagen erna regelmatig wandelen en extra drinken, evenals koolhydraatrijke producten. Neem voldoende tijd voor herstel!

3. Bij koud weer direct verkleden en evt. thee of bouillon drinken. Geen alcoholische dranken of koffie.

4. Direct na de finish is het zinvol om ruim te drinken en voldoende koolhydraten te eten om het vocht- en energieverlies weer aan te vullen. Sportdrankjes met koolhydraten, een ruime hoeveelheid water ( >1/2liter) en rijpe bananen of andere vruchten zijn aanraders.

Urgente vragen vlak vóór de wedstrijd

Heb je, ondanks goede voorbereiding en het lezen van de medische voorlichting, nog urgente vragen over training, blessures, voeding etc. op de dagen vóór een loopevenement dan kun je contact opnemen met jouw huisarts.

Pacing Team powered by Runner ’s World

Het Pacing Team powered by Runner’s World bestaat uit ervaren hardlopers die bij de marathon en halve marathon het juiste tempo aan de deelnemers aangeven. De groepen deelnemers worden ingedeeld op basis van streeftijden (naar aanleiding van de laatst gelopen tijd). De pacers dragen ook startnummers met daarop zichtbaar de gewenste eindtijd. Je kunt je vrijblijvend aansluiten bij de pacers.

Vind hier jouw pacer.

Parcours

In aanloop van het evenement zullen de parcoursen voor 2019 worden gepubliceerd.

Programma

Bekijk hier het volledige programma (onder voorbehoud van wijzigingen).

Shirt

Voor de 38e editie is er een een functioneel hardloopshirt ontworpen. Deze kun je voor € 20,- bestellen bij jouw inschrijving.

 

Bekijk hieronder de maattabel:

 

Startnummer

Je krijgt jouw startnummer en Tag op de dag van het evenement. Je wordt dringend verzocht voor je eigen veiligheid het medisch paspoort aan de achterzijde van het startnummer in te vullen. Het startnummer dien je op de borstzijde te dragen. Je startnummer is persoonlijk en niet overdraagbaar. Bij calamiteiten dient jouw startnummer namelijk als medisch paspoort.

Startnummer overdragen

Je kunt het startnummer op een andere naam schrijven door in te loggen via het inschrijfformulier bij mijn account met het wachtwoord uit je bevestigingsmail. Het startnummer heeft nog wel jouw naam aangezien deze al gedrukt is. Je bent zelf verantwoordelijk voor de juiste overdracht van het startnummer. 

Stappenplan voor overdragen

 1. Log in op je Mylaps account via het inschrijfformulier op de website. De link en het wachtwoord hiervoor heb je ontvangen in je bevestigingsmail.
 2. Als je bent ingelogd klik je op “registratie overdragen”:
 3. Vul de naam en het email adres in van degene die jouw startbewijs gaat overnemen en klik op “doorgaan”.
 4. Degene die jouw startbewijs overneemt ontvangt nu een mail om de overdracht te voltooien.
 5. De nieuwe persoonsgegevens worden door hem/haar ingevoerd en eventuele producten kunnen nog worden bijgekocht. Let op! Heb jij al producten aangeschaft laat dit degene die jouw startbewijs overneemt dan weten zodat dit niet dubbel wordt besteld.
 6. Als bij de laatste stap €3,- is betaald voor de overdracht is de overdracht geslaagd!

Betaling

De eventuele betaling voor het overnemen van het startnummer dient onderling geregeld te worden.

Studentenkorting

Studenten krijgen korting bij deelname aan de Utrecht Marathon powered by Utrecht Science Park. De korting bedraagt € 5,00 voor de Utrecht Marathon, € 3,00 voor de Halve Marathon en de € 2,50 voor de Kwart Marathon. 

Voorwaarden Student Runs

 • Als student sta je ingeschreven aan een voltijdse dagopleiding aan een Nederlandse universiteit of een Nederlandse HBO-instelling.
 • Als je deel wilt nemen aan de Student Runs dien je voorafgaande aan het evenement al een jaar student te zijn.
 • Je bent tussen de 16 en 30 jaar op de dag van het evenement (voor de Utrecht Marathon geldt een minimale leeftijd van 20 jaar op de dag van het evenement en voor de Halve Marathon geldt een minimale leeftijd van 18 jaar op de dag van het evenement).
Tassenafgifte

Op zondag 12 mei vanaf 8.00 uur is er gratis tassenafgifte op het Utrecht Science Park.

Tijdlimieten

Voor de Utrecht Marathon powered by Utrecht Science Park gelden de volgende tijdslimieten:

Utrecht Marathon   5 uur
   
Utrecht Science Park
Halve Marathon
2 uur en 30 minuten 
   
1/4 Utrecht Marathon 1 uur en 20 minuten
   
KWF Mini Marathon 20 minuten
Tijdregistratie

MYLAPS BibTag
Bij alle onderdelen van de Utrecht Marathon powered by USP zal de MYLAPS BibTag worden gebruikt voor het registreren van je tijd. Achter op je startnummer (Bib) bevindt zich een elektronische chip (Tag) en een kunststof afstandhouder. BibTag maakt het registreren van je tijden heel eenvoudig, het enige wat je moet doen is het correct dragen van het startnummer.

Informatie om een goede tijdregistratie te garanderen

 • Draag het startnummer zichtbaar op de borst. Bedek het startnummer niet met een jack of met je handen tijdens het passeren van de matten op de start- en finishlijn. Deze matten vangen het signaal van je BibTag op. (Let ook op met het indrukken van je eigen stopwatch op de start- en finishlijn).
 • Vouw of kreukel het startnummer niet. Zeker niet op de plaats waar de Tag zit.
 • Gebruik vier speldjes op de hoekpunten van het startnummer, doorboor de Tag niet.
 • Verwijder de kunststof afstandhouder niet.
 • De BibTag werkt op basis van een andere technologie dan de MYLAPS ChampionChip. Daarom kun je tijdens dit evenement geen gebruikmaken van je gele of groene MYLAPS ChampionChip. Je kunt je MYLAPS ChampionChip echter gewoon aan je schoen laten zitten, deze stoort niet op het BibTag syteem.

De Tags hoeven niet ingenomen te worden na de race, je kunt het startnummer (met Tag) als souvenir bewaren of bij het gewone afval weggooien (kunststof).

Wat is de officiële tijd?
De brutotijd is de officiële tijd. Deze start op het moment dat het startschot valt en stopt op het moment dat je de finish passeert. De nettotijd is de tijd die start op het moment dat je de mat op de startlijn passeert en stopt als je de finish passeert. Deze nettotijd wordt als extra service vermeld.

Toiletten

Toiletten vind je bij de kleedaccommodaties, de start, de finish en op strategische plaatsen langs het parcours.

Uitslagen eerdere edities

Alle uitslagen van de Utrecht Marathon powered by Utrecht Science Park staan op de dag van het evenement op de website. De bruto tijd is de officiële tijd.

Wedstrijdreglement

Op ons evenement is het wedstrijdreglement van de Atletiekunie en IAAF van toepassing. Klik hier voor het volledige wedstrijdreglement.