Praktische info

Praktische info

Afstanden

Tijdens de Utrecht Marathon powered by Utrecht Science Park kun je deelnemen aan een van de volgende afstanden:

 • Utrecht Marathon
 • Utrecht Science Park Halve Marathon 
 • 1/4 Utrecht Marathon
 • Business Runs
 • Student Run
 • Hospital Run
 • KWF Mini Marathon
Algemene voorwaarden

Bekijk hier de algemene voorwaarden voor individuele deelnemers.

Bekijk hier de algemene voorwaarden voor de Business runs. 

Business Runs

Tijdens de Utrecht Marathon powered by Utrecht Science Park kun je met je collega's een sportieve topprestatie neerzetten door deelname aan de Business Runs. Deelname aan de Business Runs zorgt niet alleen voor een goede onderlinge sfeer maar ook voor gezonde en actieve werknemers die bruisen van de energie.

Categorieën

De Organisator deelt de Deelnemer in een wedstrijdcategorie in op basis van geslacht en leeftijd op de dag van het Evenement. De navolgende categorieën worden onderscheiden.

CODE MANNEN LEEFTIJD
MSR 20 - 34
M35 35 - 39
M40 40 - 44
M45 45 - 49
M50 50 - 54
M55 55 - 59
M60 60 - 64
M65 65 - 69
M70 70 en ouder
CODE VROUWEN LEEFTIJD
VSR 20 - 34
V35 35 - 39
V40 40 - 44
V45 45 - 49
V50 50 - 54
V55 55 - 59
V60 60 - 64
V65 65 en ouder

Masters kunnen kenbaar maken dat zij in de categorie senioren willen deelnemen. Deelname is slechts mogelijk in een categorie (of senior, of master).

Datum

De datum voor de 39e Utrecht Marathon powered by Utrecht Science Park is nog niet bekend.

Finish

De finish van alle onderdelen is op het Utrecht Science Park.

Finishcertificaat

Alle deelnemers kunnen na afloop via de persoonlijke uitslagenpagina gratis een certificaat downloaden op www.marathonphotos.com.

Finishfoto

Marathon-Photos is de officiële fotograaf voor de Utrecht Marathon powered by USP. Alle deelnemers worden gefotografeerd op meerdere plekken van het parcours en natuurlijk bij de finish. Ook worden er persoonlijke filmpjes gemaakt. Dus zorg dat jouw startnummer goed zichtbaar is en lach naar de camera. Via deze link kun jij de foto’s en filmpjes kunt bekijken en bestellen.  

Goede doel

Loopevenementen vinden doorgaans mede plaats ter ondersteuning van goede doelen. Ook de Utrecht Marathon powered by Utrecht Science Park vervult daarbij al vele jaren een belangrijke rol. In 2019 is KWF als goede doel aan de Utrecht Marathon powered by Utrecht Science Park gekoppeld. Lees hier meer over het goede doel.

Graveren medaille

Laat je medaille direct graveren na je finish! In het inschrijfformulier kun je hiervoor "medaille graveren" aanvinken. Als je het bij jouw inschrijving aangeeft, bedragen de kosten hiervoor € 6,50. Als je dit niet bij je inschrijving vooraf hebt aangegeven, kun je je medaille na afloop laten graveren, maar de kosten bedragen dan € 8,00. Deelnemers aan de KWF Mini Marathon kunnen hun medaille laten graveren voor € 5,00. De graveerstand van Winterman Sport staat naast het restaurant The Basker.

Inschrijven

De inschrijving voor de 39e editie van de Utrecht Marathon powered by Utrecht Science Park is nog niet geopend.

Kleding en tassen

We adviseren je in loopkleding aan de start te komen. Het is niet toegestaan om tassen/rugzakken mee te nemen in de startvakken (m.u.v. camelbags en drinkrugzakken) of onbeheerd achter te laten rondom het evenemententerrein of parcours. Alles wat onbeheerd wordt achtergelaten wordt verwijderd en weggegooid in verband met de veiligheid rondom de Utrecht Marathon.

Leeftijden

De minimale deelname leeftijden zijn:

 • Utrecht Marathon: 20 jaar
 • Halve Utrecht Marathon: 18 jaar
 • 1/4 Utrecht Marathon 14 jaar
 • KWF Mini Marathon: 4 jaar
 • Student Run: 16 jaar (Maximaal 30 jaar) 
 • Hospital Run: 16 jaar
 • Business Halve Marathon: 18 jaar
 • Business 1/4 Marathon: 14 jaar
Marathon-Photos

Marathon-Photos.com is de officiële fotograaf voor de Utrecht Marathon powered by Utrecht Science Park. Alle deelnemers worden gefotografeerd op meerdere plekken langs het parcours en natuurlijk op de finish. Ook worden er persoonlijke filmpjes gemaakt. Dus zorg dat je startnummer goed zichtbaar is en lach naar de camera. Via deze link kun jij de foto’s en filmpjes kunt bekijken en bestellen.  

Medaille

Alle deelnemers zullen na het passeren van de finish een unieke Utrecht Marathon-medaille ontvangen. Bovendien kun je je medaille laten graveren met je naam en eindtijd.

Medisch advies

Adviezen in de voorbereiding en vóór de loop
1. Als je problemen hebt met jouw gezondheid, die een verhoogd risico geven op hart / vaatziekten, zoals overgewicht, hoge bloeddruk, te hoog cholesterol, suikerziekte, al eerder opgetreden hart / vaatziekten, danwel veel voorkomen hiervan in de familie, of indien je vaak blessures hebt, adviseren wij je een sportkeuring op een Sport Medisch Adviesbureau (S.M.A) of sportpoli. Op de website www.sportzorg.nl kun je meer informatie vinden over keuringen, manieren van testen en evt. ook een vragenlijst invullen, m.n ook een cardio/vasculaire vragenlijst. Na invulling daarvan kun je bepalen of het voor jou zinvol is om je op hart / vaatgebied medisch te laten keuren.

2. Kleding en weer:

 • Boven 15 graden en zeker 20 graden moet je je kleden in lichte ventilerende kleding, anders kan het lichaam de warmte niet kwijt en dreigt warmtestuwing. (geen katoen; dat houdt het vocht vast)

 • Bij koud weer (5 graden en voor langzame lopers 10 graden) is een thermo-shirt op de huid de beste keuze. Draag erover heen een dunne, ventilerende laag (geen nylon). Een muts is aan te raden bij een lage gevoelstemperatuur en wind.

 • Strik je veters grondig (dubbele knoop), zorg ervoor dat ze niet los gaan tijdens de wedstrijd.

Opm.: Hoe langzamer je tempo des te meer kleding je nodig hebt (behalve bij ca. 20 graden). Bij wandelen treedt een flinke afkoeling op. De gevoelstemperatuur is met name afhankelijk van wind en vochtigheid. Bijvoorbeeld: Wanneer de temperatuur +10°C is met een matige wind (windkracht 5) dan voelt het aan als +4°C. Is het echter 5°C met een matige wind dan voelt het aan als - 4°C. 

3. Maak een loopschema
Dit is uiteraard afhankelijk van het evenement waaraan je deelneemt.

4. Loop uitsluitend op goed ingelopen ( nooit nieuwe!) schoenen en sokken en let op het wegdek bij iedere training en de wedstrijd. Wissel het links en rechts lopen op de weg af wanneer mogelijk. 

5. Heb je een koortsende ziekte (>39o) in de week vóór het evenement, loop dan niet mee!

Adviezen direct voor en tijdens de loop
1. De hoeveelheid die je drinkt, is afhankelijk van het weer en van transpiratie (dit is zeer individueel). Drink tot 45 minuten voor de start extra. Stop dan met drinken en bezoek nog een toilet. Neem een flesje mee in het startvak (ca. 300 ml.) en drink dat 5-10 min. voor de start leeg. Zo voorkom je dat je onderweg moet plassen. Dorstgevoel is nooit een goede graadmeter. Als je niet gewend bent te drinken, drink dan alleen water: 100-200 ml. elke 15 minuten. Dranken met koolhydraat (5-8%) zijn ook geschikt, zorg dat je per uur ongeveer 70 gram koolhydraten inneemt gedurende de gehele race. Flesjes met afgemeten sportdrank (die je aan een riem meedraagt) kunnen je daarbij helpen. Bij koel weer of wanneer je geen snelle loper bent, neem dan liever energiedranken dan vast voedsel of fruit. Dit laatste blijft te lang in de maag. Hulpregel: het gewichtsverschil tussen voor en na de loop van meer dan 1 kg staat gelijk aan de hoeveelheid drank die je te weinig hebt gedronken. Probeer dit uit bij trainingen!

2. Luister naar je lichaam! Voel je je zich niet lekker, stop dan. Eerste symptomen van uitdroging zijn: kippevel op borst en bovenarmen, rillingen, druk in het hoofd, duizeligheid, later spierkramp, braken en droge huid. Deze verschijnselen kunnen snel overgaan in desoriëntatie en verwarring. Heb je wel eens problemen gehad met uitdroging en/of hoge temperatuur dan heb je meer kans het wederom te krijgen (zeker bij warm weer). Loop dan niet; uitvallen is geen schande!

3. Heb je kuitkramp, loop dan langzaam of wandel, eventueel licht rekken; niet stoppen maar wel extra drinken! Pas op voor uitdroging.

4. Start rustig. Controleer je tempo, elke seconde op de kilometer te hard in het begin van de race, kan aan het einde minutenverlies per kilometer betekenen. Loop je eigen tempo; vermijd tempoverhogingen en sprinten in de laatste kilometers.

5. Stop bij pijn op de borst, abnormale kortademigheid en duizeligheid.

6. Let goed op het wegdek en andere situaties om je heen.

7. Breng vaseline aan op tepels, dijen en andere schuurplekken.

8. Medische informatie over ziekten (bijv. suikerziekte,medicijnen) dien je bij je te dragen, bij voorkeur ook vermeld op de achterzijde van het startnummer. Schrijf daar tevens een telefoonnummer op van een contactpersoon, die tijdens de race bereikbaar is. Vermeld je naam, adres en telefoonnummer eveneens op de achterzijde van het startnummer.

Adviezen na de loop

1. Drink veel en loop goed uit. Neem eerst te drinken en gebruik daarna een lichte maaltijd (brood, banaan e.d.).

2. Ook de dagen erna regelmatig wandelen en extra drinken, evenals koolhydraatrijke producten. Neem voldoende tijd voor herstel!

3. Bij koud weer direct verkleden en evt. thee of bouillon drinken. Geen alcoholische dranken of koffie.

4. Direct na de finish is het zinvol om ruim te drinken en voldoende koolhydraten te eten om het vocht- en energieverlies weer aan te vullen. Sportdrankjes met koolhydraten, een ruime hoeveelheid water ( >1/2liter) en rijpe bananen of andere vruchten zijn aanraders.

Urgente vragen vlak vóór de wedstrijd

Heb je, ondanks goede voorbereiding en het lezen van de medische voorlichting, nog urgente vragen over training, blessures, voeding etc. op de dagen vóór een loopevenement dan kun je contact opnemen met jouw huisarts.

Parcours
Programma

Bekijk hier het volledige programma (onder voorbehoud van wijzigingen).

Tijdlimieten

Voor de Utrecht Marathon powered by Utrecht Science Park gelden de volgende tijdslimieten:

Utrecht Marathon   5 uur
   
Utrecht Science Park
Halve Marathon
2 uur en 30 minuten 
   
1/4 Utrecht Marathon 1 uur en 20 minuten
   
KWF Mini Marathon 20 minuten
Tijdregistratie

MYLAPS BibTag
Bij alle onderdelen van de Utrecht Marathon powered by USP zal de MYLAPS BibTag worden gebruikt voor het registreren van je tijd. Achter op je startnummer (Bib) bevindt zich een elektronische chip (Tag) en een kunststof afstandhouder. BibTag maakt het registreren van je tijden heel eenvoudig, het enige wat je moet doen is het correct dragen van het startnummer.

Informatie om een goede tijdregistratie te garanderen

 • Draag het startnummer zichtbaar op de borst. Bedek het startnummer niet met een jack of met je handen tijdens het passeren van de matten op de start- en finishlijn. Deze matten vangen het signaal van je BibTag op. (Let ook op met het indrukken van je eigen stopwatch op de start- en finishlijn).
 • Vouw of kreukel het startnummer niet. Zeker niet op de plaats waar de Tag zit.
 • Gebruik vier speldjes op de hoekpunten van het startnummer, doorboor de Tag niet.
 • Verwijder de kunststof afstandhouder niet.
 • De BibTag werkt op basis van een andere technologie dan de MYLAPS ChampionChip. Daarom kun je tijdens dit evenement geen gebruikmaken van je gele of groene MYLAPS ChampionChip. Je kunt je MYLAPS ChampionChip echter gewoon aan je schoen laten zitten, deze stoort niet op het BibTag syteem.

De Tags hoeven niet ingenomen te worden na de race, je kunt het startnummer (met Tag) als souvenir bewaren of bij het gewone afval weggooien (kunststof).

Wat is de officiële tijd?
De brutotijd is de officiële tijd. Deze start op het moment dat het startschot valt en stopt op het moment dat je de finish passeert. De nettotijd is de tijd die start op het moment dat je de mat op de startlijn passeert en stopt als je de finish passeert. Deze nettotijd wordt als extra service vermeld.

Toiletten

Toiletten vind je bij de kleedaccommodaties, de start, de finish en op strategische plaatsen langs het parcours.

Uitslagen eerdere edities

Alle uitslagen van de Utrecht Marathon powered by Utrecht Science Park staan op de dag van het evenement op de website. De bruto tijd is de officiële tijd.

Verzorging

Verzorging Utrecht Marathon

Tijdens de Utrecht Marathon zullen verzorgingsposten met Amacx Isotonic Sportdrink en water (beide in bekertjes) worden ingericht op ongeveer de volgende km-punten: 5 km, 10 km, 15 km, 20 km, 25 km, 29 km, 36,5 km en 39 km. Daarnaast is er een waterpost (bekertjes water) voorzien op het volgende km-punten: 12 km. Op het 20 km en 36,5 km punt zijn er ook energie gels beschikbaar. Direct na de finish is ook Vifit sportdrink en water beschikbaar.

Verzorging Halve Marathon

Tijdens de Halve Marathon zullen verzorgingsposten met Amacx Isotonic Sportdrink en water (beide in bekertjes) worden ingericht op ongeveer de volgende km-punten: 5 km, 10 km, 15 km en 17,5 km. Op het 15 km zijn er ook energie gels beschikbaar. Direct na de finish is ook Vifit sportdrink en water beschikbaar.

Verzorging 1/4 Utrecht Marathon

Er staan verzorgingsposten op ongeveer 5 km (water) en op 7 km (water en Amacx Isotonic Sportdrink. Direct na de finish is ook Vifit sportdrink en water beschikbaar.

Verzorging Mini Marathon

Na de finish ontvangt iedere deelnemer een bekertje water.

Wedstrijdbepalingen

Op ons evenement zijn de wedstrijdbepalingen van de Atletiekunie en IAAF van toepassing. Klik hier voor de volledige wedstrijdbepalingen.