DAGEN VOORAF
Vochtbalans
Zorg dat je met voldoende vocht in je lichaam aan de start staat. Dat betekent dat je in de dagen vóór je race er al op moet letten om elke dag extra water te drinken. Een indicatie om te kijken of je genoeg drinkt, is de kleur van je urine. Een lichte kleur betekent goed gehydrateerd.

Kleding
Stem je kleding af op de temperatuur. Kleed je niet te warm aan, draag ventilerende kleding en laat donkergekleurde kleding in je kast hangen. Het kan handig zijn om een pet mee te nemen om jouw hoofd en gezicht te beschermen tegen de zon.

Zonnebrandcrème
Het is verstandig om de huid, zeker op het gezicht, te beschermen tegen de zon d.m.v. zonnebrandcrème.

TIJDENS DE RACE
Luister altijd extra goed naar je lichaam!
Staar je niet blind op je doel, maar luister extra goed naar je lichaam. Dit geldt voor iedere loper, ook voor goed getrainde lopers. Bij een hogere temperatuur kan je hartslag met 5-15 slagen hoger zijn dan normaal. Dit kost extra energie. Zorg er zelf voor dat je risico's op blessures, uitdroging en warmtestuwing beperkt.

Maak gebruik van elke sponspost en de drankpost
Maak gebruik van zowel de sponsposten als de drinkposten. We adviseren om van elke sponspost gebruik te maken om je lichaam goed te koelen. De drankposten zijn ingericht om te drinken. Je kunt zelf ook water meenemen in een bidon of een watergordel dragen. Of laat eventuele supporter(s) extra water meenemen.

Sponsposten voor verkoeling
Maak gebruik van de sponsposten om het lichaam te koelen, niet om te drinken. De verkoeling kun je gebruiken in je nek, je gezicht en je polsen.

Drinkposten voor hydratatie 
Op elk 5 km-punt vind je een drinkpost om te drinken, niet om het water over je heen te gooien. Elke verzorgingspost langs het parcours is voorzien van water en Isotone sportdrank AA. De posten zijn duidelijk herkenbaar en bestaan uit meerdere kramen. Elke post wordt 200 m en 100 m van tevoren aangegeven door middel van gele borden die aan de rechterkant van de weg staan. Maak vanaf de eerste drinkpost gebruik van de mogelijkheid, wacht niet tot het moment dat je dorst krijgt. Na de finish ontvangt elke deelnemer ook 1 flesje Isotone sportdrank AA. Tevens wordt water, Snelle Jelle en een Fullfill reep aangeboden.

Veel water en limonade-water drinken is niet per se goed. Zeker bij warm weer is iets eten en/of isotone vloeistof drinken net zo belangrijk als voldoende vocht intake; dit i.v.m. zout en elektrolyten depletie door zweet. 

Probeer geen eindsprint te trekken
Het is belangrijk om met name ook met warm weer een gelijkmatig tempo te voeren. Ook als je doel dichterbij komt is het verstandig om geen eindsprint te trekken. Zodra je de finish hebt bereikt, blijf dan in beweging! Loop rustig door en ga niet zitten of hangen in de hekken. Dit is fysiek en medisch gezien beter na een zware inspanning.


NA DE FINISH
Kom tot rust en zorg dat je ontspannen je vochtbalans herstelt. Er is Isotone sportdrank AA en water beschikbaar. Trek iets droogs aan als je gefinisht bent, te lang doorlopen in natte kleding voelt niet prettig aan en vergeet niet te genieten van je overwinning.

Meer weten over verantwoord lopen?
Bekijk deze pagina. 


 


Schrijf je nu in voor de Utrecht Marathon 2024!

Op zondag 19 mei staat Utrecht in het teken van de 40ste editie van de Utrecht Marathon! Ben jij erbij?

Lees meer